23 февруари 2012 г.

Растение на 32 000 години

Silene stenophylla

Руски учени са отгледали цвете от семена на “крехка възраст” - 32 000 години. Благодарение на Скрат или трудолюбива катерица от Ледниковата епоха, учените са успели да отгледат растението Silene stenophylla, което расте в Сибир.

Семената са били обвити в лед и са се намирали на дълбочина 38 метра. За да добием по-ясна представа какво точно означава семена на  32 000 години, може да добавим към картинката в съзнанието ни и стадо мамути, който да развяват козина между Silene stenophylla.

Докато изследователите се ровят в дълбоките пластове на Земята, те се надяват да открият и други семена на вече изчезнали растения. Една част от тях са имали важна роля в екосистемата на планетата. Сега, разполагайки с това “хранилище на древен генетичен фонд” учените се надяват да възвърнат част от тях.

Свалбард Хранилище за семенаУчените се надяват също да проучат условията, при които семената са били запазени. Искат да приложат наученото в съвремието. Норвежкият остров Свалбард е известен освен с белите си мечки, също и с намиращото се на негова територия хранилище за семена. Там учените се опитват да направят това, което природата прави сама – да “консервират” и така да предпазят от изчезване растенията, които не сме успели да унищожим до сега. В случай на природно бедствие, война или друга катастрофа, там се съхраняват семена от растителния свят.

Браво на учените! Направиха цвете, сега искаме мамууут!

© 2012 Summer Night


Няма коментари: