5 април 2011 г.

Мечки в София

“Да се опознаем по-добре… за да се разбираме по-добре, да си имаме повече доверие и да живеем по-добре заедно”.

“Под това мото в рамките на световното си турне United Buddy Bears приканват към мирно съжителство. Повече от 120 мечки (всяка с височина 2 м) представляват също толкова държави, признати от ООН.

Всяка мечка е индивидуално оформена от художник от съответната държава. Във весело съчетание, различните стилове на международните художници се обединяват в едно цялостно, жизнерадостно произведение на изкуството.

ПОСЛАНИЕ

Мечките стоят спокойно “ръка за ръка” и призовават към толерантност и разбирателство между народи, култури и религии. Чрез многообразното, типично за съответната страна оформление на мечките, посетителят сякаш се отправя на околосветско пътешествие.

ПОМОЩ ЗА ДЕЦАТА В НУЖДА

Акциите на Buddy Bears са неразделно свързани с помощта за деца в нужда. Чрез дарения и продажба на мечките на търг досега са събрани над 1 700 000 евро (април 2011г.) в полза на УНИЦЕФ и местни организации в помощ на децата.

СВЕТОВНО ТУРНЕ

20 изложби на 5 континента: 2002г. и 2003г. в Берлин, 2004г. в Хонконг, Истанбул, Кицбюел, 2005г. в Токио, Сеул, 2006г. в Сидни, Берлин, Виена, 2007г. в Кайро, Йерусалим, 2008г. във Варшава, Щутгарт, Пхенян, 2009г. в Буенос Айрес, Монтевидео, 2011 г. в Астана, Хелзинки, 2011г. в София.”


Мечки

Мечки

Мечка

Мечка

Албания

Швейцария

Беларус

България

Ел Салвадор

Етиопия

Ирак

Иран

Ирландия

Канада

Ливан

Люксембург

Мадагаскар

Молдова

Никарагуа

Обединено Кралство

Панама

Парагвай Перу

Португалия

САЩ

Тайланд

Черна гора

Чехия

И едно дребно пожелание. Нека всички прочетем каква е основната идея на изложбата – толерантност. Затова, скъпи българи, моля ви, нека не се бутаме пред мечките, нека не се качваме по тях. Нека бъдем толерантни към “другарчетата си”, които също са дошли да видят изложбата. Да се съобразим, че всички искат да се снимат с мечките и нека не стоим по 5 минути пред всяка - след като се снимаме нека се отдръпнем встрани и там да видим резултата от нашата снимка. Да бъдем малко по-толерантни едни към други.


© 2011 Summer Night


6 коментара:

Анонимен каза...

Нашата мечка какво общо има с България само не разбрах... Зебра ли е, мечка-геометричка ли е...!?

Анонимен каза...

Avtorkata mai ne jivee v Bg taka che... qvno zashto

Анонимен каза...

Пред всички мечки имаше смях и весели коментари. Пред нашата гробно мълчание. Според мен е много грозна горката.

Гергана Младенова каза...

Ако някой си беше направил труда да се вгледа по-сериозно в нашата мечка и да прочете прекрасните цитати на велики БЪЛТАРИ щяхте да разберете, че нашата мечка е най-красивата! ЗАСРАМЕТЕ СЕ ЗА ГРОЗНИТЕ СИ КОМЕНТАРИ!!!

Gogo каза...

Абе може да е грозна, ама си е наша :)

Анонимен каза...

Добре де, ама на вас харесва ли ви?