5 август 2011 г.

Фейсбук. Тагни ме на снимката

От www.cnet.com ни предупреждават, че добрият стар Фейсбук отново разгласява на длъж и шир какви ги вършим. Този път - профилната ни снимка. Термини като “непознат” и “мистериозен” остават в миналото. Вече е въпрос на няколко секунди хора, с които се срещаме случайно на улицата да разберат всичко за нас – стига мобилният им телефон да има камера.

iPhoneГрупа учени от университета “Carnegie Mellon” са оползотворили края на учебната година с разработка на ново приложение (ликувайте, притежатели на iPhone, това е за вас) с помощта на което, случаен минувач на улицата може да разбере всичко за даден човек, като направи една снимка. Новото приложение ползва база данни, прилежно попълнена от тази на Фейсбук. А Фейсбук знае всичко. От социалния ви статус до името на домашния ви любимец. Започвам да се замислям, че всъщност високата цена на iPhone-те е оправдана. За скромната сума от около 1300 лв. получавате истинска магическа пръчка. И то колко магическа!!! Да си припомним, че само преди няколко месеца, при поредната акция на МВР, бяха заловени катаджии с такива “магически” палки. Карате си спокойно с 90 km/h, спазвате ограничението, но с един елегантен жест и лека чупка в китката, с мобилното бижу на съответния катаджия се добавят 30-на километра отгоре на вашата скорост - напълно достатъчни да ви стъкмят една дребна глобка! Магия! Но да се върнем на нашия нов проблем – вече и лицето ни издава.

Да преминем от “а, стига бе” на “е, как така бе”.

Фейсбук събира информация за всички. Ние прилежно попълваме всяка празна кутийка, която се отвори в профила ни. Обзалагам се, че всички хакери, прекарали дълги, самотни вечери пред компютрите си, мислейки как да започнат разговор с потенциалните си жертви за да измъкнат нужната им информация, сега се чувстват глупаво. Оказва се, че просто е трябвало да попитат директно. “Как се казвате? Коя е пощата ви? Каква е паролата ви, напишете я за да видя дали не мога да ви свържа с някой ваш познат? И последно - пишете на стената си, започнете отброяване до заминаването ви на почивка, за да знам кога апартаментът ви ще бъде празен”. Да, сигурно се чувстват глупаво, че просто не са попитали директно, както прави Фейсбук, а са измисляли сложни подходи, наричани със сложно звучащи имена като “социално инженерство”.

Изследователите от споменатия университет събрали в своя база данни снимки от Фейсбук профилите на 25 хиляди студенти. След това, част от тях били помолени да седнат пред уеб-камерите си и да се включат в общ видео чат. Резултат: за няколко секунди, новият софтуер успял да открие имената на 31% от участниците в този експеримент. Според изследователите, подготвили опита – Алесандро Акуисти, Ралф Грос и Фред Стутцман, в следващите години търсенето на хора по лицата им ще стане толкова популярно, колкото е търсенето въз основа на текст в момента. В подкрепа на това свое твърдение, учените са разработили споменатото iPhone – приложение, с помощта на което обикновена снимка на даден човек разкрива и личните му данни.

Акуисти – професор по Информационните технологии и обществото, казва, че това е изключително сериозен риск за хората. Той добавя, че все пак разработената програма не е съвършена. Тя се справя добре със снимките, които са в точен анфас, но не и с тези, направени под някакъв ъгъл.

© 2011 Summer Night

Няма коментари: