24 август 2011 г.

Как да спечелим Големия джакпот–няколко пъти

ПариМислили ли сте, че е възможно да ударите големия джакпот от тотото ? А мислили ли сте, че можете да го ударите 2 пъти. Какво ще кажете за 3? Или 4 е по-добро число? Не само, че Е ВЪЗМОЖНО, ами вече е и правено!

 

Джоан Гинтър или както е по-известна отвъд Океана – “Най-голямата късметлийка на света” е успяла да спечели общо около 21 милиона долара от щатска лотария. Първата печалба на 63 годишната американка е била 5,4 млн. долара. След десет години – 2 млн., а след още две години добавила към сметката си $ 3 млн. И още не сме свършили. През пролетта на 2008 година, г-жа Гинтър успява да надмине дори себе си, като печели още 10 млн. долара. Впечатлихте ли се вече?

Но нашата бурна и съмняваща се във всичко балканска природа ни пречи така лековерно да я обявим просто за най-голямата късметлийка на света. И не сме само ние. Вниманието на доста професионалисти, занимаващи се със залагания или пък с теории за печеливши залагания ни казват, че ако нещо, толкова рядко се случи в казино в Лас Вегас например, то “късметлията” веднага ще бъде арестуван. Въпроси - евентуално – ще му бъдат задавани по-късно.
Шансът такова нещо да се случи е 1 към 18 септилиона. Само за справка – звездите във Вселената са САМО един септилион! Чист късмет!?

Едва ли има човек, който да не е чувал за природните закони. Хората обаче имат навика да приписват всичко на “случайността”, когато не разбират логиката на нещо.

Дали г-жа Гинтър не е мошеничка. Дали ако беше така щяха да й изплащат наградата цели 4 пъти!? Предпогалам, че след първото спечелване тази американка е била под лупа – вероятно са проверили и котката й с кои други котки си общува в квартала.

Дали пък и този “чист” късмет няма нещо общо с професията й.  И не, не е нумероложка. Съжалявам, че ще разочаровам голяма част от българските поклонници на числата, но това е положението.

Какво ще стане обаче ако към всичко това добавим думичките математика, Стандфордски университет. Оказва се, че г-жа Гинтър е бивша преподавателка по математика, чиято специализация е не нещо друго, а “статистика”. Преподавател по математика,  лека измама и късмет – така вече картинката става малко по-реалистична.

Оказва се, че всички печеливши талони (печалбите са от талончетата, които трябва да изтриете за да видите печалбата си) са закупени от г-жа Гинтър от едно и също място. Малко градче, в което тя е отраснала. И иначе живее в Лас Вегас – къде другаде. Но как е успяла да създаде правилния алгоритъм за да успее. Вече съжалявам за пропуснатите часове по математика. От сайта на нашия спортен тотализатор погледнах статистиките за нашия вариант на играта: – брой на билетите – 10 млн., разпределени в 3 тиража;  в третия тираж – 1 млн. билета; честота на печалба – 4,14 и т.н. Представете си какво бихте могли да правите, ако можехте да използвате правилно тази информация.

Оказва се, че “игрите на късмета” всъщност не са толкова “на късмет”. Щатската лотарийна комисия в Тексас казва, че печелившите билети не се разпределят в страната на случаен принцип. Всъщност има компютър, който използва определен алгоритъм и разпределя тези билети така, че да не се падат на едно и също място постоянно. Явно г-жа Гинтър е успяла да разгадае този алгоритъм.

Има обаче един проблем. Нейната система не би успяла, ако някой друг купи билети от пратката, която тя очаква и знае, че ще е печеливша. Тук идва лекото финтиране на системата – собственикът на магазина, където се продават тези билети, дава достъп само на нея до конкретната пратка. Щипка късмет и имаме победител – имаме победител цели 4 пъти!

Все още ли смятате, че жените са лоши математици!

© 2011 Summer Night


Няма коментари: