5 октомври 2011 г.

Бегом на фитнес

Добре, че са учените да обогатяват живота ни. Не минава ден - два, не минава месец - два и те току вземат, че открият някоя гениална истина за живота. Таз седмичното прозрение ще ви накара да се замислите следващия път, преди да сложите знак за равенство между мускул и тъпота. спорт

Прозрението всъщност не е нещо ново, хората са го казали отдавна – „Здрав дух в здраво тяло“. Новото е, че сега учените са разбрали защо е така.

Постоянните физически тренировки променят тялото и това е видно. То се стяга, мускулите стават по-издръжливи и устойчиви на умора. Учените се запитали какво всъщност става с мозъка в този момент. Доскоро се смяташе, че мозъчните клетки са единствените в тялото, които умрат ли веднъж, повече не могат да бъдат възстановени. Учените от университета в Южна Каролина, обаче, доказали че физическите упражнения не само провокират създаването на нови клетки в главата, но и вкарват във форма вече съществуващите. Това означава, че физическите упражнения Ви правят не само по-умни, но и Ви предпазват от проблеми в работата на мозъка, дължащи се на въртящите се години.

За да се случва каквото и да било в нашия организъм, естествено ни трябва енергия. Клетките си добавят тази енергия от митохондриите. Това са своеобразни „електрически централи“, които зареждат клетките със сила за каквото и да било. Физическите упражнения провокират производството на такива митохондрии в мускулите. Т.е. действието на физическото натоварване над тялото е същото, като на водата, когато поливате цвете. Поливате – расте и живее, не поливате – клюма.

Досега се е смятало, че тези чудеса се случват само с мускулите. Учените обаче доказали, че мозъкът реагира по същия начин.

Доказателството се появило след следния опит. Две групи мишки били гледани в еднаква среда и условия, като единствената разлика помежду им била тренировката. Едните спят и ядат, а другите спят, ядат и тичат. След 8 седмици мозъците на нашите “бегачки” били променени. Появяват се митохондрии. При другите мишки не били отчетени никакви промени. Липсата на тези „енергийни резервоари“ всъщност могат да направят мозъците ни лениви или с натрупване на годинките по-предразположени към болести като Алцхаймер, Паркинсон и т.н.

И преди да кажете, хубаво, ама аз да не съм мишок, учените казват, че изследванията са проведени наистина само с мишки, но тяхната митохондриална биогенеза в мускулите е същата като нашата. Което предполага идентичност и при мозъчната.

Ежедневно 30 минутно тичане ще Ви направи съвременен Айнщайн. Или почти.

© 2011 Summer Night


Няма коментари: