1 декември 2010 г.

Китайска чаена церемония

китай 

Докато пият чай, китайците се наслаждават на добрия  му вкус - за тях той е много важен. Ароматът и вкусът му трябва да бъдат безупречни. Изкуството за приготвянето на чай се нарича Ча Дао.

Любопитно е, че сервиращият чай не налива всяка чаша една по една, а всички заедно. Всяка една от чашите се пълни до средата. Китайците вярват, че другата половина на чашата е пълна с приятелство и обич.

Първо чаша чай обикаля всички гости, които биват подканвани да усетят аромата на чая. Гостът трябва да благодари като потропа 3 пъти по масата с пръст. Най-учтиво е да изпиете своят чай на 3 пъти.

Китайците казват, че за тях чаят е като виното за французите, бирата за германците и пурите за кубинците. Чаят е изкуство – още от събирането на листата, обработката им и после самото приготвяне. Внимание се обръща на всеки детайл – от качеството на водата, която се използва до видът съдове, които се използват.

© 2010 Summer Night

1 коментар:

Анонимен каза...

nari4a se Чиа Дао