Коя сила на света може да накара руснак да изневери на вечната си любов – водката? Коя е напитката, която може да си поръчаме почти във всяка държава, на всеки континент, независимо къде се намираме!?
Чаят не признава граници, континенти, култури - всички го обичаме. Всички го пием – едни, когато сме болни, други – за удоволствие. Не му обръщаме внимание, защото сме свикнали от деца с него. Често се случва да не мислим за най-важните за нас неща. Така сме свикнали с тяхното присъствие в живота ни, че се сещаме за съществуването им, едва когато ги загубим.Толкова много езици по света, а думата за чай е почти еднаква. Има два варианта – или ще чуете “те”, или “чай” – и двете думи произлизат от китайски. Както се казва – Америка или Русия, всичко е правено в Китай. Разликата в произношението е заради различното звучене на думата в две китайски провинции.
Обикновената история за "раждането" на чая не е толкова интересна. По интересна е легендата. Според нея бащата на медицината в Китай - Шен Нунг, който е нещо между човек-император-божество, с други думи китайският Бойко Борисов, си е топлел вода. Духнал вятър. Няколко листа от близко дърво попаднали в купичката. Върнал се Шен Нунг и видял, че листата в паничката са оцветили водата. Легендата гласи, че бил много любопитен, което го накарало да я опита все пак. Харесала му. Честито, баща на медицината! Имате Чай! Честито и на нас. Добре, че е бил божество, а не обикновен човек. Божествата са божества, защото се грижат за нас и споделят опита си с нас, простосмъртните. Докато ние, обикновените хора носим “откритията си” вкъщи и ги крием от съседа в килера.
Всеки себеуважаващ се чаен гуру трябва да знае какво точно е чаят.
Българите си имаме билкови чайове. Международният стандарт за чай обаче определя като чай, отвара само от едно растение – Camellia Sinensisе. Различните видове чай – зелен, бял, черен, оолонг и т.н., всъщност произлизат от листата на това растение. Разликата между тях е в различното ниво на ферментация и различните части на растението, откъдето се взимат листата.
И все пак, защо да го пием?
Чаят е всемогъщ господар и лечител на множество болежки. Най-силната му страна е, че се справя с всякакви инфекции – вътрешни и външни. Можете да го пиете или да го използвате като компрес за рана. Има силни антисептични качества, които помагат за цялостното добро състояние и защита на организма. Убиец на всякакви лоши миризми – било от краката или от устата (съвсем сериозно). Помага за оздравяването на ранички в устата, профилактично срещу кариеси, дори можете да измиете лицето си с него, за да го почистите добре.
Има профилактични свойства срещу :
- Инсулт, сърдечно-съдови, ракови заболявания.
- Спин - ъпгрейдвате имунната си система. Съставките в чая (най-вече в зеления) възпрепятстват преминаването на ХИВ вируса в клетките. И все пак - това не е ваксина, а помощник, така че самоцелното пиене на чай в комбинация със сключени пръсти и рецитал на заклинание "дано да не ме хване" не помагат.
- Диабет - регулира нивата на инсулина и глюкозата в кръвта.
- Потиска развитието на гъбички и лоши бактерии от устата до цялото тяло. Хитрината е, че добрите бактерии ги пропуска.
- Повишава работоспособността - това не го казвайте на шефа ви. Иначе рискувате да ви наливат чай в гърлото с фуния, както правят с гъските, преди да им клъцнат главите.
- Забавя стареенето на организма.
Как го прави - с магия. Ако сте любител на химията, ето подробности:
Чаят съдържа полифеноли. Повишената работоспособност идва от кофеиновият танат, който съдържа чаят. За разлика от обикновения кофеин в кафето, този в чая не е нито агресивен, нито токсичен. Способността му да влияе на имунната система се крие в съдържанието на епигалокатахен. Стига химия.
Както всичко и чаят си има “Тъмна страна”. Прекаляването с каквото и да било Е ВРЕДНО.
Не е добре да се пие чай на гладен стомах. Силният чай може да го раздразни.
Студен също трябва да бъде избягван, тъй като може да повлияе отрицателно на храносмилането.
Чаят който консумирате, трябва да бъде качествен. Некачественият чай е класиран като такъв, защото процесът на ферментация не е бил на ниво. А това е най-важната част от приготвянето му – добрата ферментация го прави лечебен, лошата го превръща в отрова.
Силният чай трябва да бъде избягван от хора с високо кръвно, тъй като предизвиква сърцебиене и натоварване на бъбреците.
За по-любопитните страстни пиячи на чай, още малко информация. Къде как го пият. Япония, Китай, Русия.
© 2010 Summer Night
Няма коментари:
Публикуване на коментар